BARVY VELVARSKÉHO ŠACHOVÉHO KLUBU NA MISTROVSTVÍ ČECH BUDE HÁJIT NÁŠ ''BENJAMÍNEK''

24.08.2017 20:48

Jak jste se v minulém článku zde ve zpravodaji mohli dočíst, tak po skončené šachové sezóně úspěšné mladé šachisty z Velvarského oddílu čekal finálový šachový turnaj mládeže Středočeského kraje z kterého se poté postupuje na Mistrovství Čech. Dvoudenní šachový turnaj se konal v Mladé Boleslavi, kam se sjeli nejlepší mladí šachisté všech věkových kategorií ze všech regionů Středočeského kraje, aby změřili své síly a tak rozhodly kdo ze středočechů se zúčastní Mistrovství Čech, které se bude konat v listopadu v Harrachově. Z Velvar se na finálový turnaj mládeže Středočeského kraje probojovali celkem tři mladí šachisté. Už tato skutečnost je velký úspěch. Ne každému se podaří na tento turnaj dostat a zahrát si zde.

Tomáš Tutr, který v minulých letech okusil i šachovnice na Mistrovství Čech a v rapid-šachu dokonce na Mistrovství Republiky letos poprvé startoval ve starší věkové kategorii H12. V jeho věkové kategorii startovalo celkem 34 mladých šachistů. Hráli ve dvou dnech celkem sedm partií.Tomáš začal celkem dobře, ale ze závěrečných čtyř partií získal ''pouze'' jeden a půl bodu a to na většině turnajů je málo. S celkovým ziskem tři a půl bodu ze sedmi partií obsadil celkové patnácté místo, což samozřejmě v celkové konkurenci celého Středočeského kraje není vůbec špatný výsledek, ale na postup to nestačilo.

V nejstarší věkové kategorii H16 nás reprezentoval v současné době náš nejlepší mladý šachista Matěj Beneš. Úvodem bych chtěl jen říct, že čím starší věková kategorie, tím je konkurence větší a silnější a samotná šachová úroveň se dá přirovnat k úrovni dospělých hráčů této královské hry. Matěj ve své věkové kategorii hrál také sedm zápasů ve dvou dnech. V kategorii H16 celkem startovalo 24 mladých šachistů. Matějovi naopak spíš nevyšel začátek turnaje a po výhře v prvním kole poté třikrát prohrál. Závěrečné tři partie naopak vyhrál a s celkovým ziskem čtyř bodů obsadil desáté místo. Dvě místa jej dělila od postupu na Mistrovství Čech. V kategorii H16 postupovalo prvních osm. Při závěrečném součtu se ukázalo, že od osmé postupové příčky Matěje dělilo jen pomocné hodnocení. Takže stačilo půl bodu navíc a Matěj by bez problémů postoupil....... No, nestalo se. I takto mohou být šachy mnohdy napínavé, ba i kruté :-)

V nejmladší věkové kategorii H10 Velvary reprezentoval náš nejmladší šachista Patrik Kohm, kterému je osm let a šachy za Velvary hraje druhým rokem. Dá se říct, že teprve letošní sezónu poprvé okusil sérii regionálních turnajů a hned se mu podařilo postoupit do finálového turnaje mládeže Středočeského kraje, což na začátku sezóny by málokdo čekal. Patrik je do šachů zapálený, baví ho a to je to nejdůležitější. Musím říct, že Patrik má dobrou paměť a velmi dobrou koncentraci. Na tréninky pravidelně chodil a jelikož měl jet na takovýto turnaj poprvé, tak jsem nechtěl, aby tam jel nepřipravený a tak jsem se mu patřičně věnoval. Při zjištění, že jakoby herně strnul a nevyvíjel se a také opakoval stejné chyby, jsem mu nepatrně pozměnil trénink a převedl jeho soustředění i na jiné části partie....No a na turnaji ?

Vnejmladší věkové kategorii H10 mají o něco zkrácený čas na partii, ale zase místo sedmi kol hrají devět. V této věkové kategorii startovalo 29 šachistů a zde postupovalo na Mistrovství Čech pouze prvních šest chlapců. Turnaj hrají i dívky, ale ty jsou na závěr hodnoceny zvlášť. Patrik si napoprvé vedl výborně. V prvních čtyřech partiích uhrál dva a půl bodu. Dvě výhry, jedna porážka a jedna remíza. To už jsem trochu zpozorněl a sledoval jeho další výsledky s větší vážností. Z dalších dvou partií získal výhrou další bod a sedmou partii také vyhrál. Po sedmém kole byl mezi osmi nejlepšími. Osmou partii po tuhém boji bohužel prohrál a čekala nás závěrečná devátá partie. Teda Patrika čekala, ale já i jeho táta který ho na turnaji doprovázel jsme měli nervy napnuté k prasknutí. Podle výsledků z předchozích kol jsme věděli, že aby Patrik postoupil, tak musí vyhrát. Remíza by také nestačila a Páťu by odsunula na sedmé až desáté místo. Vyvěsili rozlosování na deváté poslední kolo. Patrik sice měl hrát s býlími figurami, což bývá menší výhoda, ale jeho soupeř z ŠK Milovice měl o hodně vyšší výkonnostní hodnocení a bylo vidět, že má už něco odehráno. Celý průběh dlouhé partie vám zde popisovat nemohu, ale Patrik devátou partii jako i celý turnaj zahrál fantasticky. Soupeři od úvodu nedal prostor, aby převzal iniciativu v partii a doslova ho obrazně rozcupoval na kousky a zaslouženě rozhodující devátou partii vyhrál. Patrik v devíti kolech získal celkem pět a půl bodu. Pětkrát svou partii vyhrál, jednou remizoval a pouze třikrát utrpěl porážku. Tím obsadil mezi chlapci konečné šesté postupové místo a v listopadu v Harrachově bude město Velvary a Šachový klub Velvary reprezentovat na Mistrovství Čech. Gratulujeme!!!!! Z tohoto turnaje se poté postupuje na nejprestižnější turnaj, na Mistrovství Republiky. Patrik s jeho tátou zvolili jako přípravu individuální trénink, který také náš šachový klub poskytuje prostřednictvím mé osoby. Tak uvidíme v listopadu.

Závěrem našeho článku jen zkráceně se zmíním o nadcházejících událostech našeho šachového klubu. Šachový klub Velvary bude opět pořádat každoroční šachový turnaj '' Memoriál Dr. Karla Treybala''. Turnaj se uskuteční v neděli 1. října v prostorách školní jídelny ve Velvarech. Detailní pozvánku nejen pro šachisty, ale i pro diváckou veřejnost vám určitě nabídneme v příštím vydání zpravodaje. Šachový klub Velvary v nadcházející šachové sezóně 2017/2018 nasadí dvě družstva dospělých, a to jedno společné s šachisty ze Slaného do Krajské soutěže a jedno čistě Velvarské do regionálního přeboru osmičlenných družstev. Nová sezóna pro děti začíná taktéž v září. Opět otevřeme i šachový kroužek pro nové zájemce této překrásné hry. Hlásit se mohou děti již od první třídy ZŠ. Přihlásit se můžete na kontaktním formuláři našich webových stránek : WWW. Šachový klub Velvary. webnode.cz , nebo na emailu : sachyvelvary@post.cz

 

 

S pozdravem a přáním krásného dne za: ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda Výkonného Výboru

Petr Neuman