I. 2014

 

KRÁLOVSKÁ HRA V NAŠEM

KRÁLOVSKÉM MĚSTĚ

ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

 

Pokud si vzpomínáte, vloni v létě jsme zde ve zpravodaji otiskli článek o místním šachovém

klubu, kde jsem se víceméně obával o jeho budoucnost. Uběhlo něco přes půl roku a situace je úplně jiná. Královská hra v našem královském městě žije a jde kupředu, ikdyž zatím drobnými malými krůčky, ale v šachách nejde nikdy nic rychle a nerozvážně, to by jsme mohli taky dostat šachmat :-) . Určili jsme si priority našeho šachového klubu a náš výkonný výbor pracuje a stará se o chod celého klubu, takže každý nový zájemce o tuto hru ve Velvarech dostane dost možností hrát šachy na různých urovních. Záleží na každém hráči jak moc a často chce hrát. Začali jsme taktéž zvětšovat naší členskou základnu. U dospělých hráčů to jde pomaleji, u dětí o poznání lépe. Založit dětský oddíl byl jednou z našich priorit. Spojili jsme se ze Základní školou ve Velvarech, kde nám vyšli vstříc se založením šachového kroužku.

V současné době Šachový klub Velvary má dvě družstva dospělých a dětský oddíl. Náš A-tým se v v této sezoně spojil s A-týmem šachistů ze Slaného s jediným cílem, postoupit v soutěži družstev do krajské soutěže. Při velmi silné konkurenci nevím zda se to podaří. Do konce sezony zbývají tři kola a šance tam jsou, tak uvidíme. Náš B-tým hraje nižší regionální soutěž 5-ti členných družstev a pohybuje se zhruba v polovině tabulky. Potřebovali by jsme více hráčů z řad dospělých nad osmnáct let. Když máte větší hráčskou základnu, můžete do sezony nasadit víc družstev a šance na dobré výsledky jsou mnohem větší. Většinou se u dospělých setkávám s názorem, že by na to neměli čas. Času moc potřeba není, jednou za čtrnáct dní se scházíme na trénink a jednou za čtrnáct dní v neděli je utkání družstev a to je vše. Pak samozřejmě záleží na každém jednotlivém hráči kolik času navíc tomuto sportu obětuje. Pak se občas setkám s názorem, že je dotyčný starý a je pozdě začít hrát šachy na profesionální úrovni. Já sám jsem do prvního šachového oddílu vstoupil zhruba ve třiceti letech a znám hráče, kteří začali hrát ještě mnohem později a jsou úspěšní. Je to o tom nebát se a chtít se naučit novým věcem v této hře.

Jak jsem již zmínil, jednou z našich priorit bylo založení dětského šachového oddílu. V této věci nám velmi pomohla Základní škola ve Velvarech, která nám poskytla místnost pro schůzky na tréninky. Každá podobná činnost at' už chcete nebo ne potřebuje na činnost takového projektu peníze. Vybavení šachového kroužku, drobné ceny do dětských soutěží a ježdění na dětské turnaje také není zadarmo. Touto cestou bych chtěl poděkovat všem našim sponzorům, kteří umožnili, aby se myšlenka vzniku dětského šachového oddílu uvedla do praxe. Konkrétně to jsou : MuDr. Margaritov Margarit ; Tipsport bar – Robert Slabihoudek, Chržínská, Velvary ; Autoservis – Václav Trégr a Jaroslav Frolík, Chržínská, Velvary ; Autobaterie – Zdeněk Tutr, U Cukrovaru, Velvary ; Pekařství – Zdeněk Zounek, Pražská, Velvary.....Také děkujeme i několika významným sponzorům, kteří si nepřejí být zveřejnováni.... Děkujeme!!!

Děti v šachovém kroužku se činí a mají už svoje první úspěchy. Po absolvování několika prvních šachových hodin kroužku začali děti hrát mezi sebou oddílový přebor, tj. každý s každým dvě partie s časovou kontrolou 15.minut na partii pro každého hráče.

A nešlo jenom o dobré umístění a pochvalu od trenéra. Šachový klub Velvary do turnaje oddílového přeboru poskytl ceny v hodnotě několika tisíc korun. Za účasti rodičů a příbuzných proběhlo slavnostní vyhodnocení a předání cen všem žákům šachového kroužku. Na třetím místě skončil a bronzovou medaili si pověsil na krk vůbec nejmladší žák šachového kroužku Tomáš Tutr z 1.B. Na druhém místě se umístil a stříbrnou medaili získal Matěj Beneš z 5.A. Vítězem oddílového přeboru šachového kroužku se stal Ivo Zátka z 8.A.

Čtyři žáci se také zúčastnili svého prvního profesionálního šachového turnaje, který se konal 30.12.2013 ve Slaném pod názvem ''Černý kůn 2013'', kam přijelo šestnáct dětí z pěti šachových oddílů. Matěj Šindelář ze 4.B. se umístil na třináctém místě. Nicolas Zátka z 5.B. se umístil na jedenáctém místě. Pěkné šesté místo obsadil Matěj Beneš z 5.A. Také vítečně mezi profesionály se umístil Ivo Zátka z 8.A., který obsadil čtvrté místo. Na závěr turnaje si děti ještě zahráli simultální partii proti panu Jiřímu Vaněčkovi, který patří mezi nejlepší hráče slánského šachového oddílu.

V sobotu 15.února 2014 děti z šachového kroužku jeli do Kralup n./Vlt. na dětský šachový turnaj

''Pohár starosty''. Jednalo se o turnaj pro začínající hráče s nižší výkonostní třídou a brali jsme to jako přípravu na velký a důležitý turnaj, který byl přesně týden poté 22.února ve Slaném. V Kralupech se děti z Velvar umístili následovně: Tomáš Tutr z 1.B. na desátém místě, který vyhrál tři patie ze sedmi. Zcela nečekaně a vynikajícím způsobem odehrál tento turnaj Matěj Beneš z 5.A. Turnaj vyhrál a získal ''Pohár starosty'' Kralup n./Vlt. Matěj Beneš sklidil i obdiv trenéra šachového kroužku, protože po pár měsících docházky do šachového kroužku vyhrát turnaj není jen tak. Gratulujeme!!!

Jak jsem již zmínil, ten nejtěžší turnaj nás čekal 22.února ve Slaném '' Bílá věž 2014 '' . Tento turnaj se započítává na rapid ELO (výkonostní hodnocení šachistů). Tyto regionální turnaje kde se hraje s časovou kontrolou 25.min. pro každého hráče na jednu partii a hrajete sedm partií jsou pro děti dost náročné. Jenom pro představu, v půl deváté ráno byl odjezd a po čtvrté hodině odpoledne jsme se vrátili do Velvar. Turnaje se celkem zúčastnilo 58 dětí, kteří byli rozděleni do dvou kategorií podle věku. V kategorii mladších žáků se zúčastnili naši tři žáci : Matěj Beneš, Matěj Šindelář a Tomáš Tutr. Matěj Šindelář ze 4.B. se umístil na 30.místě, když vyhrál dvě partie ze sedmi. Tomáš Tutr z 1.B. dvě partie vyhrál a jednu remizoval a umístil se tak na 28.místě. Nejlépe z velvarských šachistů dopadl Matěj Beneš z 5.A. , který ze sedmi zápasů pouze jednou prohrál a dvakrát remizoval, tudíž z pěti body obsadil vynikající 7.místo. V takto náročném turnaji je to vynikající výsledek. Pevně věřím, že nejen Matěj Beneš ale i všichni ostatní hráči našeho šachového kroužku se budou turnaj od turnaje stále zlepšovat a možná o někom z dětského šachového oddílu z Velvar uslyšíme i na celorepublikové úrovni.

Vrátím se na začátek. Králoská hra v našem královském městě žije a žít bude pro další generace. Ještě jednou mnohokrát děkuji našim sponzorům bez kterých by jsme nemohli fungovat. V dětském šachovém kroužku rádi přivítáme všechny děti.Šachový klub Velvary přijímá i zájemce o tuto hru z řad dospělých. V každém věku se dá s touto hrou začít. Našemu nejmladšímu členovi je 21 let a náš nejstarší člen letos oslaví 82 narozeniny. Scházíme se jednou za čtrnáct dní na trénink. Přihlásit se můžete na stejných kontaktech jako děti,-email: PetrNeuman@email.cz, nebo na tel: 731910197.

Nově se také můžete podívat na naše webové stránky : https://sachovy-klub-velvary.webnode.cz/, kde se můžete podívat na činnost šachového klubu ve Velvarech. Stránky se dokončují a věřím, že budou zcela hotové co nejdříve. Těšíme se na všechny zájemce této jedinečné hry.

 

S pozdravem a na brzkou viděnou za šachovnicí se těším na všechny zájemce.

Za ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda výkonného výboru

Petr Neuman