II.2017

 

Velvarští mladí šachisté sbírají

zkušenosti a úspěchy ,

aneb z minima maximum

 

V dubnu nám skončila šachová sezóna 2016/2017. Oba Velvarské týmy dospělých ''A'' i ''B'' obsadili místa ve druhých polovinách konečných tabulek. Doufejme, že ta příští sezóna 2017/2018 kdy zřejmě spojíme obě družstva do jednoho bude úspěšnější. Co jsem v minulém článku zde ve zpravodaji sliboval bylo to, že se podíváme blíže na činnost spíše těch mladších šachistů.

Dětem z Velvarského šachového kroužku sezóna ještě neskončila. Ta bude ukončena finálovým turnajem Středočeského kraje 24.-25. června do kterého je třeba se probojovat přes osm regionálních turnajů v průběhu sezóny. Z těchto osmi regionálních turnajů se započítává pět nejlepších výsledků a daný počet těch nejlepších hráčů z každé věkové kategorie má poté právo se zúčastnit dvoudenního finálového turnaje Středočeského kraje, který je jakousi vstupní branou na Mistrovství Čech a Mistrovství České republiky.

Z Velvarského šachového kroužku se o tento postup na finálový turnaj Středočeského kraje pokusili tři naši mladí hráči. Lépe řečeno tři Velvarští hráči odehráli pět a více regionálních turnajů potřebných na zápočet do celkových výsledků Kladenského regionu. Ti ostatní naši mladí hráči, kteří odehráli méně turnajů si ''vyskoušeli'' jak vlastně takový šachový turnaj vypadá a probíhá a sbírali zkušenosti do příštích sezón. Ti kteří se pokusili o postup na finálový turnaj byli : Matěj Beneš, Tomáš Tutr a Patrik Kohm.

Matěj Beneš, který startoval v nejstarší věkové kategorii H16 (hoši do 16-cti let) odehrál v letošní sezóně 2016/2017 pět regionálních turnajů a v celkové konkurenci patnácti hráčů obsadil čtvrté místo a tím si zajistil postup na již zmíněný finálový turnaj.

Tomáš Tutr v kategorii H12 (hoši do 12-cti let) odehrál letos sedm regionálních turnajů a v konkurenci dvaceti osmi hráčů obsadil vynikající druhé místo a také si zahraje finálový turnaj našeho kraje.

Náš ''benjamínek'' Patrik Kohm, který letos poprvé odehrál příslušný počet turnajů, aby mohl pomýšlet na postup jich odehrál hned šest v kategorii H10 (hoši do 10-ti let). V jeho kategorii mu konkurovalo dvacet šest hráčů. Povedlo se , což nikdo na začátku sezóny nečekal a svým konečným šestým místem, což bylo poslední postupové místo v kategorii H10 si zajistil taktéž postup na finálový turnaj Středočeského kraje. Ve velké konkurenci všech věkových kategorií je to krásný úspěch. Ze tří pokusů o postup, tři postupující. Opravdu se dá říct, že se podařilo získat z minima maximum. Gratulujeme!!!

 

Náš nejstarší hráč dětského oddílu Matěj Beneš, který již čtyři sezóny hrdě hájí barvy Velvarského šachového klubu a svému tréninku obětuje velké množství času se dočkal účasti na velkém šachovém turnaji s mezinárodní účastí. Jeden z největších dětských šachových turnajů v České republice je '' Turnaj šachových nadějí'', který každoročně pořádá Beskydská šachová škola z Frýdku-Místku. Letošního ročníku turnaje se celkem zúčastnilo přes tři sta hráčů z jedenácti zemí. Aby se Matěj na takovýto turnaj podíval, nebylo také jen tak. Účast na takovémto turnaji je nejen časově, ale i velmi finančně nákladná. Účast jsme podmínili nadstandardní Matějovou šachovou přípravou zakončenou zkušebním testem v rámci dětského šachového oddílu a nutnou dávkou odehraných vážných partií za družstva dospělých. Po dvou letech Matěj splnil podmínky dané Velvarským šachovým klubem a tak jsme se rozhodli jeho účast finančně podpořit a nebyli jsme v tom sami. Přes grantové dotace města Velvary se nejen tento projekt povedl podpořit. Tímto nejen Matěj, ale i celý Šachový klub Velvary děkuje za podporu ze strany města Velvary, které nás každoročně podporuje v naší činnosti. Mnohokrát děkujeme!!!

Ale zpět k turnaji. Turnaj trval pět dní ve kterých Matěj odehrál osm vážných partií. Ve dvou dnech odehrál po jedné partii a ve třech dnech po dvou vážných partiích. Myslíte, že budete mít spoustu volného času během turnaje ? Zapomeňte na to, opak je pravdou. Do Frýdku-Místku jsme dorazili navečer den předem, abychom se v klidu ubytovali a šlo se spát. Ráno hned po slavnostním zahájení se začala hrát první vážná partie. K samotnému turnaji musím říct, že smekám pomyslný klobouk před pořadateli. Turnaj byl nejen obrovský co do účasti hráčů, ale i velmi prestižní a zajistit vše na vysoké úrovni od ubytování, stravování, doprovodný program až po samotné prostředí pro hraní partií je nelehký úkol a pořadatelé z Frýdku-Místku ho bravurně zvládli. Turnaj šachových nadějí se jako každý jiný takovýto turnaj hrál v několika věkových kategoriích. Společně s Matějem v jeho věkové kategorii hrálo šedesát šest hráčů. Když mladý hráč začíná jezdit na takovéto turnaje, tak ze začátku jde především o sbírání zkušeností jako v jakémkoliv jiném sportu. A nejinak je tomu i u Matěje. Jeli jsme tam především s tím, že pozná takovýto velký mezinárodní šachový turnaj a načerpá co nejvíce zkušeností. Začátek a vývoj turnaje tomu napovídal i ve skutečnosti. Z prvních pěti partií, které odehrál v prvních třech dnech inkasoval tři porážky a dvě remízy. Konkurence byla dost velká a každá drobná chybička byla trestána porážkou.Vždy ráno se první partie hrála od devíti hodin. Většina partií končila zhruba okolo třinácté hodiny. Poté se šlo na oběd a v patnáct hodin začínala druhá partie, která se ve většině případů dohrávala mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou. Po večeři se šlo na pokoj, kde jsme ještě před večerkou rozebírali odehrané partie v uplynulém dni. No a honem spát, abychom byli ráno fit na další klání v turnaji. Já jakožto trenér, jenž jsem hrál doprovodný Open turnaj pro dospělé hráče a odehrál jsem stejnou porci partií jako Matěj mohu konstatovat, že to rozhodně není nic snadného. Pokavad se chcete na takovýchto turnajích prosazovat a strávíte každý hrací den za šachovnicí několik hodin (cca.7 hodin) , pak ještě večerní rozbory odehraných partií, tak toho po pár dnech máte opravdu dost. Každý takovýto hráč musí ukázat nejen nutnou dávku umu, kterou získal svým tréninkem, ale i vytrvalostí, odhodlání a koncentrace. Šestou partii poté Matěj vyhrál, sedmou remizoval a poslední osmou partii taktéž vyhrál. Se ziskem tři a půl bodu Matěj obsadil čtyřicáté deváté místo, což napoprvé je krásný výsledek a jak jsem již zmiňoval hlavně šlo o velmi cenné zkušenosti. A to rozhodně splnilo svůj účel. Tak i tak Matějovi blahopřejeme a ať získané zkušenosti mu prospějí do dalších turnajů.

 

S pozdravem a přáním krásného dne za: ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda Výkonného Výboru

Petr Neuman