BAREVNÝ SVĚT ČERNOBÍLÝCH POLÍ

20.02.2017 19:41

 

Ač se to mnohdy nezdá, tak šachový svět je velmi barevný, různorodý a pestrý nejen v samotné šachové partii, ale i v možnostech hraní šachu a způsobů jak se této jedinečné a úžasné hře věnovat.

 

Šachový klub ve Velvarech letošní šachovou sezónu 2016/2017zahájil již každoročním šachovým turnajem ve Velvarech pod názvem: '' Comax chess 2016 – Memoriál Dr. Karla Treybala ''. Tento šachový turnaj získává stále větší věhlas nejen mezi šachisty, ale i mezi širokou veřejností. Tentokrát se do Velvar sjelo 44. hráčů, kteří si v pěti kategoriích rozdělili cenový fond 6 000,- Kč.

Naše družstva dospělých, která hrají ve třech soutěžích našeho regionu a kraje si vedou se střídavými úspěchy. Společné družstvo Velvar a Slaného které hraje v krajské soutěži osmičlenných družstev je průběžně na sedmém místě z dvanácti týmů jejich skupiny. Na svém kontě mají zatím tři porážky, dvě remízy a tři výhry. Družstvo ŠK Velvary A které hraje regionální přebor osmičlenných družstev je zatím na osmém místě z devíti družstev jejich skupiny se čtyřmi porážkami a dvěma výhrami. Družstvo ŠK Velvary B které hraje regionální soutěž pětičlenných družstev je zatím na devátém místě z jedenácti týmů jejich skupiny a na svém kontě mají pět porážek, jednu remízu a dvě výhry. Doufám a věřím, že průběžné výsledky našich družstev nejsou konečné a do konce soutěží letošní sezóny se umístění našich družstev zlepší.

Děti z dětského šachového oddílu jsou na tom o poznání lépe. Hrdě a dravě hájí barvy Šachového klubu Velvary a samotného města Velvary, kterému tímto chceme poděkovat za podporu prostřednictvím každoročních grantů na naši činnost. Díky těmto finančním prostředkům se mohou děti z šachového klubu například zúčastnit soustředění talentů středočeského kraje, anebo ti úspěšnější se mohou zúčastnit velkých dětských šachových turnajů i s mezinárodní účastí, které jsou mimo jiné i finančně dost náročné.

I přesto, že členská základna dětského oddílu není velká oproti konkurenčním dětským šachovým oddílům, které mají třeba 40 až 50 dětí, tak děti z Velvarského šachového oddílu sbírají na šachových polích nemalé úspěchy. V seriálu regionálních turnajů kde se na konci sezóny po součtu výsledků postupuje přes krajský turnaj na Mistrovství Čech a Mistrovství České republiky a poté pak dále, tak si Velvarské děti vedou velmi dobře a tak konkurují již zmíněným velkoklubům.V průběžných výsledcích regionálních turnajů je ve své věkové kategorii Tomáš Tutr na druhém místě. Patrik Kohm na šestém místě a Matěj Beneš ve své kategorii také na šestém místě. Do konce sezóny zbývají odehrát ještě dva turnaje a všichni tři jmenovaní mají velmi reálnou šanci postoupit na finálový turnaj Středočeského kraje. Matěj Beneš po splnění podmínek Šachového klubu Velvary se v dubnu zúčastní jednoho z největších a nejprestižnějších dětských šachových turnajů v České republice. '' Turnaj šachových nadějí'' jak se tento věhlasný dětský turnaj jmenuje se každoročně koná ve Frýdku-Místku a bez nadsázky se dá označit jako vlajková loď dětských šachových turnajů v ČR. Turnaj potrvá pět dní ve kterých změří své síly nejen děti z ČR. , ale i evropských a mnoha dalších zemí. Tohoto turnaje se každoročně účastní cca. 200 dětí. Tak držme Matějovi Benešovi palce ať hájí naše barvy klubu a jméno našeho města se ctí. Informace o dění a výsledcích tohoto turnaje vám určitě přineseme v květnovém, nebo červnovém vydání zpravodaje.

 

 

S pozdravem a přáním krásného dne za: ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda Výkonného Výboru

Petr Neuman