ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

02.01.2016 09:50

'' Šachová sezóna 2015/2016 je v plném proudu,

aneb o šachu vážně i nevážně ''

 

Možná si někdo mohl myslet, když ve Velvarském zpravodaji několik měsíců nebyl náš příspěvek, že se snad v Šachovém klubu Velvary nic neděje, anebo dokonce že se šachy ve Velvarech nehrají. Avšak pravý opak je pravdou!!! Událostí ve Velvarském šachu je mnoho. Snad se mi podaří je vměstnat do dnešního článku a snad nic důležitého nevynechám. Důvod proč jste ve zpravodaji o Velvarském šachovém klubu nečetli o něco dříve je ten, že jsem se více jak tři měsíce plně věnoval přípravě na zvýšení mé trenérské kvalifikace ze čtvrté na třetí trenérskou třídu. Dětský šachový oddíl se každoročně rozrůstá a někteří se zlepšují a tak i trenér se musí školit a neustále se zlepšovat, aby měl svým svěřencům co nabídnout a výuka šachu měla nějakou úroveň. K trenérským zkouškám snad jen něco málo. Čtyřicet hodin školení rozdělených do dvou víkendů, po jednom měsíci napsání dizertační trenérské práce na dané šachové téma (14 stran-A4), úspěšné napsání testu (cca.60 otázek za jednu hodinu) a závěrečná obhajoba trenérské práce před zkušební komisí. Díky bohu tento ''maratón'' mám za sebou. Trenérské zkoušky III. třídy jsem úspěšně absolvoval. Ale šachové události ve Velvarech jsou důležitější než mé zkoušky, tak rychle k nim.

Již druhý rok se ve Velvarech před začátkem šachové sezóny konal šachový turnaj pod názvem '' Comax chess 2015 – Memoriál Dr. Karla Treybala ''. V sobotu 26. září dorazilo do Velvar 38 hráčů královské hry, aby se utkali o poháry a finanční ceny v pěti kategoriích. Letošní ročník byl nečekaně zpestřen účastí Mezinárodního Mistra pana Josefa Přibyla, který přijel se svou manželkou, vnučkou a vnukem (všichni velmi úspěšně hrají šachy). Pan Josef Přibyl nehrál ve Velvarech poprvé. V září 1978 ve Velvarech při příležitosti šachového turnaje sehrál simultánní partii na dvaceti čtyřech šachovnicích s výsledkem: 4 prohry, 3 remízy a 17 vítězství. Šachový turnaj nám pomohl úvodním slovem zahájit starosta našeho města pan Mgr. Radim Wolák. Turnaj byl docela náročný, hrálo se na devět kol s časovou kontrolou 2x20 min. na partii, s půlhodinovou pauzou na oběd. A opravdu poslední dvě kola byla na hráčích vidět únava. Poslední kolo moc úsměvů za šachovnicemi vidět nebylo. Turnaj se zvládl i organizačně. Touto cestou chci velmi poděkovat personálu školní jídelny, který nám zajišťoval katering po celou dobu turnaje. Děkujeme ! Co nejen mě , ale i ostatním z Velvarského šachového klubu udělalo radost byl výsledek turnaje. Absolutním vítězem devítikolového turnaje v rapid šachu ve Velvarech se stal člen a funkcionář Šachového klubu Velvary pan Ing. David Němec. Gratulujeme !

Šachová sezóna 2015/2016 pro soutěže družstev dospělých odstartovala začátkem října. Družstvo ŠK Velvary-B, které hraje svá utkání na pěti šachovnicích a do kterého zařazujeme tzv.''nováčky'' má dvě výhry a dvě porážky. Po čtyřech kolech je na pátém místě z jedenácti týmů regionální soutěže. Což je dobrý výsledek a oproti loňské sezóně je to daleko lepší start. Družstvo ŠK Velvary-A, které hraje na osmi šachovnicích má za sebou pět kol kde třikrát prohráli a dvakrát vyhráli a jsou na devátém místě z jedenácti týmů regionálního přeboru. Společné družstvo SK DDM Slaný-ŠK Velvary, které hraje v krajské soutěži taktéž na osmi šachovnicích má na svém kontě po čtyřech kolech dvě výry a dvě porážky a obývá šesté místo z dvanácti týmů krajské soutěže. Jen dodám, že každé naše družstvo ve své soutěži odehraje celkem za sezónu deset utkání a v krajské soutěži jedenáct. Oproti loňské sezóně 2014/2015 všechny naše družstva mají letos mnohem lepší výsledky a je to také znát na náladě v družstvech. Tak uvidíme na konci sezóny jak všechny naše družstva dopadnou. Pevně věřím, že dobře. Držme jim palce.

Naší současnou prioritou číslo jedna novodobé historie Šachového klubu Velvary je dětský šachový oddíl. Velké díky patří Základní škole ve Velvarech a především paní učitelce Hrbkové, která se vždy snaží (pokud je to možné) nám vyjít ve všem vstříc. Jeden z úspěchů, který se započal v loňské sezóně byl postup Tomáše Tutra na Mistrovství Čech v kategorii hráčů do deseti let kam se probojoval z krajských kol šachových turnajů. Mistrovství Čech mládeže 2015 hráčů do deseti let se konalo v Doksech v krásném prostředí areálu ''Poslův mlýn'' u Máchova jezera. Probíhalo od 13.11. do 17.11. 2015. Účastnilo se ho celkem 58 dětí ze všech krajů Čech (Morava a Slezsko hrají Mistrovství zvlášť a z těchto dvou Mistrovství se postupuje na Mistrovství České Republiky). Hrálo se devět vážných partií s časovou kontrolou pro každého hráče 90 minut na partii plus 30 vteřin za každý tah. Každý den odehráli dvě partie a poslední den 17.11. jednu dopoledne. Odpoledne proběhlo vyhodnocení turnaje a předávání cen. Tomáš byl na takto velkém turnaji poprvé a nevedl si vůbec špatně, ba naopak. Čtyři partie prohrál, jednou remizoval a čtyřikrát zvítězil. Se ziskem 4,5 bodu obsadil 29. místo. Na to, že byl poprvé a že je zde účast těch nejlepších z celých Čech, tak je to opravdu krásný výsledek.

Těsně před začátkem pravidelných tréninků školního šachového kroužku měli možnost dva z našeho kroužku se zúčastnit soustředění talentů Středočeského kraje, které se konalo v Jizbici pod Blaníkem a trvalo celý víkend. Do krásného letoviska usazeného uprostřed místních lesů jeli Matěj Šindelář a Tomáš Tutr. Soustředění se účastnilo celkem 48 dětí ze Středočeského kraje a čekal je opravdu bohatý program. Vždy půl dne probíhal šachový trénink a zbytek dne hry a soutěže. Tréninky prováděli ti nejlepší trenéři u nás v čele s Pavlem Benčem, který trénuje dětskou reprezentaci ČR. Ráno děti čekala rozcvička zakončená během v místních lesích a hned po snídani začal dětem již zmíněný program. Jeden večer bylo povídání se zástupci dětské České reprezentace a promítání snímků ze dvou Mistrovství světa a to z Brazílie a ze Spojených Arabských Emirátů. Což bylo velmi zajímavé a dětem se to líbilo. Druhý večer bylo společné opékání špekáčků a volná zábava. I takovéto akce některé děti z šachového oddílu absolvují. Díky grantu od města Velvary jsme v dětském šachovém oddílu obměnili šachové materiálové vybavení a to: šachovnice, šachové figurky a digitální šachové hodiny. Vše v profesionálním a soutěžním provedení dle parametrů mezinárodní šachové federace. Takže děti mají jak nové vybavení, tak i učebnu kterou nám poskytla ZŠ Velvary. Letošní školní rok se do šachového kroužku přihlásilo šest nových dětí. Od ledna je čeká účast v regionálních turnajích a pokud děti u šachů vydrží, tak do příští sezóny nasadíme dětské družstvo do krajských dětských soutěží. Celkový počet dětí v oddílu nám to už umožní. V současné době do oddílu pravidelně chodí dvanáct dětí, z čeho máme samozřejmě radost a jak je vidět i v té dnešní přetechnizované a uspěchané době je stále mezi mládeží o šachovou hru zájem.

Šachový klub Velvary včetně dětského šachového oddílu by nemohli fungovat, pokud by nebyli firmy, společnosti a lidé, kteří nás podporují svým sponzorstvím a je pravdou, že bez nich by se zřejmě šachy na soutěžní úrovni ve Velvarech nehráli. Ač je to možná málo, tak alespoň touto cestou bych chtěl za celý Šachový klub Velvary poděkovat našim sponzorům, a to: Metal Trade Comax, a.s – Velvary ; Autobaterie Zdeněk Tutr – Velvary ; Valenta ZT,s.r.o – Všetaty ; Cconnect – Velvary ; Pekařství Zdeněk Zounek – Velvary ; Autoservis Václav Trégr a Jaroslav Frolík – Velvary ; MUDr. Margarit Margaritov a Ing. Jindřich Trejbal ml. Také jsem patří velké poděkování i samotnému městu Velvary, které nás také každoročně podporuje. Všem zmíněným mnohokrát velmi děkujeme !

A protože v dnešních dnech vstupujeme do nového roku 2016, tak bych chtěl popřát do nového roku jak všem členům šachového klubu mnoho úspěchů nejen za šachovnicí, ale i v osobním životě, tak přeji i všem čtenářům těchto řádků mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce 2016.

 

 

 

S pozdravem a přáním krásného dne za ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda Výkonného Výboru

Petr Neuman