Šachový klub Velvary

Strasti a slasti královské hry

 

Po startu šachové sezóny 2014/2015 obě družstva dospělých získávají velmi těžce první body. Možná je to i tím, že konkurence je rok od roku silnější a kvalita regionálních soutěží stoupá. Družstvo ŠK Velvary A, které hraje regionální přebor družstev kde osmičlenná družstva se spolu utkávají v tzv. vážných partiích s časovou kontrolou dvě hodiny na čtyřicet tahů plus hodina na dohrání partie pro každého hráče, výsledky ze všech osmi šachovnic se sečtou a tím je dán výsledek utkání se v polovině sezóny pohybují na 9.místě z jedenácti družstev skupiny. Jedna výhra z pěti zápasů na lepší umístění nestačí. Naše druhé družstvo ŠK Velvary B hraje nižší regionální soutěž družstev, která se hraje na pěti šachovnicích s tou samou časovou kontrolou na partii jako u áčka a výsledek utkání je dán součtem výsledků ze všech pěti šachovnic. Do B-družstva zapojujeme i hráče z dětského kroužku a začínající dospělé hráče, aby získávali zkušenosti z těchto dlouhých vážných partií. B-družstvo jakoby kopírovalo áčko, z pěti utkání jedna výhra a jedenácté místo v tabulce skupiny. Obě družstva čeká ještě pět zápasů, tak doufejme, že se výsledky zvrátí v náš prospěch. Prostě šachy jsou už takové, někdy to jsou slasti a jindy zase strasti. V každém utkání záleží na připravenosti každého jednotlivce a jeho celkové pohodě. Ale hlavně bez ohledu na výsledky jde pořád o to si zahrát tu překrásnou hru plnou útoku, obrany,zvratů a nekonečných množství variant a herních možností, které královská hra nabízí. Ano mluvím o hře zvané šachy. Pokud se někomu zdá hra zdlouhavě nudná, doporučuji si zajet se podívat na nějaký turnaj v tzv.bleskovém šachu, kde každý hráč má na celou partii časovou kontrolu pět minut. Myslím, že změníte názor :-).

Z pohledu výsledků mi velkou radost dělají děti z našeho šachového klubu. V dětském šachovém kroužku se nováčci připravují a pilně trénují na nadcházející dětské regionální turnaje. Někteří z nich v průběhu února až dubna letošního roku odehrají své první šachové turnaje a začnou sbírat zkušenosti na čtyřiašedesáti polích šachovnice. Ti zkušenější, kteří chodí do kroužku druhým rokem už mají několik turnajů odehráno a můžu říct, že mi jako trenérovi dělají velikou radost. Na regionálním šachovém turnaji mládeže pod názvem ''Přebor města Zdice 2014'' se Matěj Šindelář z 5.B. zdejší základní školy umístil na čtrnáctém místě v kategorii H12 (hoši do 12-ti let), když získal 3.body ze sedmi možných. Tomáš Tutr ze 2.B.zdejší základky ve své kategorii H10 (hoši do 10-ti let) vítězně obsadil první místo se ziskem 4.bodů ze sedmi možných. 13.12.2014 se konal v Jesenici u Rakovníka další dětský regionální turnaj ''Přebor města Jesenice 2014. Matěj Šindelář v kategorii H12 se třemi body ze sedmi se umístil na 11.místě, Tomáš Tutr opět zvítězil v kategorii H10 se ziskem čtyř bodů ze sedmi možných. Zcela jinak se letošní sezóna turnajů začínala našemu (zatím) nejlepšímu hráči dětského šachového kroužku Matějovi Benešovi z 6.A. Velvarské základní školy, protože oproti minulé sezóně svým věkem postoupil z kategorií mladších žáků (to jsou kategorie H8, H10, H12) do kategorií starších žáků (kde jsou kategorie H14, H16, H18). V kategoriích starších žáků je daleko silnější konkurence a získávání bodů v partiích je mnohem těžší. Ale i přes silnější konkurenci Matěj dokázal tři partie ze sedmi vyhrát a ve své kategorii H14 obsadil velmi krásné čtvrté místo.

Každoročně také jezdíme na menší přátelský turnaj v rapid šachu do Slaného pod názvem ''Černý kůň 2014''. V době kdy většina dětí lenoší, dětský šachový kroužek dne 29.12.2014 se zúčastnil tohoto turnaje kde je zkrácený čas na partii na 15.min.pro každého hráče. Do Slaného přijela rovná dvacítka dětí a hrálo se bez rozdílu věkových kategorií. Matěj Šindelář obsadil 11.místo když získal 3,5 bodu ze sedmi možných. Tomáš Tutr získal 4,5 bodu a umístil se na 4.místě. Matěj Beneš ani jednou neprohrál, pouze v jedné partii remizoval a se ziskem 6,5 bodu ze sedmi možných turnaj ve Slaném vyhrál. Jsem sám zvědav jak v letošní sezóně bude vypadat krajský přebor mládeže a mistrovství České republiky. Samozřejmě vás o tom budu informovat. Kdyby se někomu nechtělo čekat, může se podívat na naše internetové stránky: www.Šachový klub Velvary, kde najdete vše o našem šachovém klubu a spoustu odkazů do světa šachové hry.

 

S pozdravem a přáním krásného dne za ŠACHOVÝ KLUB VELVARY

Předseda výkonného výboru

Petr Neuman