VELVARŠTÍ HRÁČI NA ČERNOBÍLÝCH POLÍCH MAJÍ PESTRÝ ROK

02.09.2018 14:14

 

 

 

 

 

 

VELVARŠTÍ HRÁČI NA ČERNOBÍLÝCH POLÍCH

MAJÍ PESTRÝ ROK

 

Velvarští hráči královské hry mají letos opravdu napilno. Né že by se v jiných letech nudili, ale letos se to soukolí Šachového klubu Velvary otáčí na plné obrátky. Hned ze začátku roku v průběhu šachové sezóny 2017/2018 jsme nejen pro šachisty, ale i pro širokou diváckou veřejnost připravili velkou šachovou událost. Až jsem si v průběhu několikaměsíčních příprav této akce občas říkal, jestli jsme si neukousli příliš velké sousto. Celá akce dopadla dopadla na výbornou a jak průběh tak i ohlasy dopadly nad naše očekávání výtečně. Do Velvar jsme pozvali současně nejlepšího českého šachistu a devatenáctého hráče celosvětového žebříčku Davida Navaru, který zde sehrál simultánní partii proti dvaceti hráčům. Celá akce se velmi vydařila a všem přítomným včetně Davida Navary se šachová simultánní partie velmi líbila. Při této příležitosti byla natočena krátká reportáž na kterou se můžete podívat na www. Youtube.com. Do vyhledávače na youtube zadejte : Kralupy TV: Velvarští šachisté změřili síly s českou šachovou jedničkou. Připravit takovouto událost není nic jednoduchého. Děkuji všem kteří se přičinili o zdárný průběh této jedinečné šachové události. Uskutečnit něco takového je nejen organizačně náročné, ale i finančně. Jak se říká, všechno něco stojí. Za toto chci poděkovat především městu Velvary které nám na tuto akci poskytlo značnou částku v dotačním řízení pro spolky ve Velvarech a samozřejmě našim partnerům, kteří nás dlouhodobě podporují. Mnohokrát děkujeme!!!

Náš nejmladší hráč dětského oddílu Patrik Kohm který si také zahrál proti Davidovi Navarovi se na jaře zúčastnil jednoho z největších a nejprestižnějších dětských šachových turnajů v ČR. Turnaj se každoročně koná ve Frýdku-Místku pod názvem – Turnaj šachových nadějí. Jedná se týdenní turnaj kterého se každý rok účastní zhruba tři sta hráčů z několika zemí. Patrik byl na takto velkém turnaji poprvé a popasoval se s tím velmi dobře. V jeho věkové kategorii U9 startovalo 64 hráčů a Patrik se čtyřmi body z osmi možných obsadil 35. místo. V celé sezóně 2017/2018 si děti z Velvar vedli velmi dobře. Ze série osmi regionálních dětských turnajů se hned dva naši hráči dokázali probojovat do finálového turnaje dětí a mládeže středočeského kraje. Již zmiňovaný Patrik Kohm v kategorii H10 a Tomáš Tutr v kategorii H12. Z tohoto finálového turnaje se postupovalo na Mistrovství Čech mládeže. Patrikovi Kohmovi unikla opravdu o vlásek postupová příčka, když nepostoupil jen díky pomocnému hodnocení. Pokusili jsme se požádat o udělení tzv. divoké karty pro Patrika. Tak uvidíme zda se k nám štěstěna přikloní a Patrik si Mistrovství Čech 2018 zahraje. Tomáš Tutr v kategorii H12 obsadil se ziskem pěti bodů ze sedmi možných krásné páté místo čímž si automaticky zajistil účast na Mistrovství Čech mládeže 2018, které se bude konat na podzim letošního roku. Velmi gratulujeme!!!

Ani dospělý z Šachového klubu Velvary nikterak ve výkonech a aktivitách nezaostávají. Šachovou sezónu 2017/2018 uzavřeli v soutěži družstev úspěchem v novodobé historii klubu když jsme obsadili celkové čtvrté místo v regionálním přeboru družstev. A to jsme se několik kol před koncem dokonce pohybovali na druhém místě a postup do vyšší soutěže byl reálný. Avšak poslední zápas pro ŠK Velvary nedopadl dobře a odsunul nás na konečné čtvrté místo tabulky naší skupiny. Ale i přesto jak jsem již říkal je to překrásný úspěch. Během prázdnin se několik našich hráčů zúčastnilo několika prestižních šachových turnajů. Např. v Rakovníku, Teplicích a dalších. Dokonce tři naši hráči se podívají i na turnaj do zahraničí. A to Jindřich Trejbal, František Hofner a David Němec se 9. září zúčastní šachového turnaje v Bruselu. Tak držíme palce na pěkné umístění….

Již tradičně se na konci května konala členská schůze Valné Hromady Šachového klubu Velvary. Mimo jiné se hodnotil uplynulý rok a sezóna našeho klubu. Co se povedlo a kde máme nedostatky. V celkovém souhrnu mohu konstatovat, že Šachový klub Velvary si vede velmi dobře a to jak v oblasti dospělých, tak i v řadách mládeže. Podle Stanov ŠK Velvary se po třech letech opět volil tříčlenný Výkonný Výbor Šachového klubu Velvary. Dle Stanov byl volen tajnou volbou všech členů ŠK Velvary. Výkonný Výbor byl zvolen tentýž jako v předchozím období. Tříčlenný Výkonný Výbor ŠK Velvary bude další volební období pracovat ve složení : člen Výkonného Výboru ŠK Velvary ja pan ing. David Němec, místopředseda Výkonného Výboru ŠK Velvary je pan ing. Jindřich Trejbal, ml. a předseda Výkonného Výboru ŠK Velvary je pan Petr Neuman. To že se zvolilo vlastně stejné vedení našeho klubu není pro mě nic divného, neboť v uplynulém funkčním období Výkonný Výbor fungoval a pracoval opravdu velmi dobře. Při příležitosti této schůze jsme také přivítali další dva nové členy Šachového klubu Velvary. Pokud i Vy máte zájem se šachům věnovat ať už soutěžně, nebo jen si přijít zahrát, můžete nás kontaktovat přes naše webové stránky www. Sachovy-klub-velvary.webnode.cz, kde naleznete kontakty na činovníky ŠK Velvary. A co je alespoň pro mě ze schůze našeho klubu velmi důležité je skutečnost, že i nadále naše hlavní priority zůstávají a to podpora dětí a mládeže v rámci šachového klubu, dále pak rozvoj a propagace šachové hry v našem regionu. To že to s podporou dětí v šachové hře myslíme vážně je vidět a vždy bude. Pomáhají nám s tím jak naši partneři, tak samotné město Velvary v rámci tzv. grantových dotací. Jednu z těchto dotací směřujeme na náš program podpory dětí a mládeže Šachového klubu Velvary. Ať už to je již zmíněná účast na mezinárodním dětském šachovém turnaji ve Frýdku-Místku, tak dále letní týdenní šachové soustředění a některé děti čeká víkendové soustředění talentů středočeského kraje v Jizbici pod Blaníkem a několik dalších významných turnajů a šachových událostí. To že to vše můžeme pro děti z Šachového klubu Velvary realizovat za to také vděčíme jak našim partnerům, tak i městu Velvary za podporu v rámci grantů spolkům ve Velvarech. Velmi děkujeme!!!

Co se bude od září měnit je den konání dětského šachového kroužku při ZŠ Velvary. Právě abych skloubil trénování šachů a mou práci, tak musel změnit den konání dětského kroužku. Věřím, že to nebude žádný problém pro děti ze ZŠ a určitě to povede ke zlepšení v této oblasti.

 

D ě t s k ý š a ch o v ý

k r o u ž e k

 

 

 

od 15.října 2018 bude probíhat DĚTSKÝ ŠACHOVÝ KROUŽEK v budově školní družiny ve Velvarech.

Chlapci a dívky ve věku od 6 do 16-ti let se mohou přihlásit na níže uvedených kontaktech.

 

Zjistíte, že šachová hra není nuda, ale naopak má nekonečné množství herních variant a je neuvěřitelně zábavná.

Šachy učí logickým postupům a také rozvíjí myšlení.

Součástí šachového kroužku je zdokonalování se ve hře a pravidelné turnaje na žebříček .

Pokročilejší děti jsou pak vysílány na turnaje v okolí

 

Dětský šachový kroužek je rozdělen do tří skupin, aby si děti mohli vybrat co od šachového kroužku

očekávají.

Zda jen šachy hrou se základními znalostmi, nebo šachový trénink se soutěžním zaměřením.

 

I.skupina: dětský šachový kroužek (šachy hrou). Je hrazen v rámci školního klubu ZŠ

Každé pondělí od 17:30hod. do 18:30hod.

Děti se zde budou seznamovat se světem šachu, budeme hrát šachové i nešachové hry na šachovnici.

Dozví se základy pravidel šachu a naučí se základy teorie této jedinečné hry.

Budou se dozvídat spoustu šachové historie, ale i současné novinky vrcholového šachového dění.

 

II.skupina: trénink dětského šachového oddílu. Hradí se šachovému klubu.

Každé pondělí od 18:30 – 19:30 hod.

Děti se zde budou seznamovat se soutěžním šachem. Budou se učit od základů šachovou teorii a taktiku.

Plnění domácích tréninků.

Příprava a samotná účast na regionálních turnajích. Při zvyšování výkonnosti, účast v soutěži dospělých a

účast na prestižních dětských turnajích.

 

III.skupina: individuální trénink. Hradí se Šachovému klubu Velvary.

(po dohodě s hlavním trenérem)

Jedná se o soukromý trénink i několikafázový. Jedna výuková jednotka trvá dvě hodiny.

Tento trénink je směřován k vrcholovému sportovnímu šachu.

Bližší informace na níže uvedených kontaktech.

 

 

Přihlásit se můžete na emailu: PetrNeuman@email.cz

nebo na tel: 731 910 197 (v týdnu po 18:00hod.,nebo sms)

Nově se také můžete podívat na naše webové stránky: www.šachový klub velvary.webnode.cz,

kde naleznete informace o činnosti Šachového klubu Velvary.

Těšíme se na všechny zájemce této jedinečné hry, s pozdravem: Petr Neuman (hlavní trenér)

 

 

! ! ! Pozor – důležité ! ! !

 

První trénink dětského šachového kroužku se koná

dne 15.10.2018 od 17:30hod.

V budově školní družiny ve Velvarech.

Pokud možno i s přítomností rodičů,nebo rodinných příslušníků

(doba trvání max.1-hod). Půjde o informační trénink,průběh kroužku,

cestování na turnaje, celoroční program a představení trenérů.

 

Další mou příjemnou povinností je pozvat všechny čtenáře těchto řádků na každoroční šachový turnaj

který pořádáme ve Velvarech. Chci pozvat nejen hráče, ale především Vás všechny. Turnaj je divácky

přístupný. Můžete během jednoho dne vidět nespočet krásných a dramatických šachových partií.

Můžete libovolně korzovat mezi hráčskými stoly a sledovat průběh celého turnaje, popřípadě sledovat

vývoj na čelních umístěních. Účastnit se zahajovacího ceremoniálu, vyhlášení výsledků a předávání cen.

(viz. propozice turnaje v tomto vydání zpravodaje)

 

S pozdravem a přáním krásného dne za: Šachový klub Velvary

předseda Výkonného Výboru

Petr Neuman